4 Şubat 2011 Cuma

Ayran İmalat Ustası Mesleği

Ayran İmalat Ustası Meslek Tanımı :

Uygun yoğurdun veya uygun inek, keçi, koyun veya manda sütünün tekniğine göre işlenmesi ile geleneksel veya endüstriyel olarak ayran üretimi yapan kişidir.

 Ayran İmalat Ustası, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:

a) Sütü uygun mayalama sıcaklığında mayalamak,
b) İlave edilecek su miktarını ayranın kuru madde oranları dikkate alınarak tespit etmek ve ilave etmek,
c) Ayrana katılacak tuzunun özelliğine göre uygun oranda ilave etmek,
d) Sütün olgunlaşma bitimini bilerek su ilave etmek suretiyle seyreltmek,
e) Seyreltilen sütü uygun ısı ve zamanda ısıl işleme tabii tutmak,
f) Ön ısıtması yapılan süte uygun oranda termofilik yoğurt starter kültürleri ilave etmek,
g) Ön ısıtma işlemini takiben uygun basınç altında süt içerisindeki maddelerin homojen hale gelmesini sağlamak,
h) Ayrana tuzun katılımını uygun aşamada ilave etmek,
i) Kendine has renk, koku, tat, kıvam ve görünümde ayran üretmek,
j) Kullanılan malzeme araç teçhizat bakım ve onarımını zamanında yapılmasını sağlamak,
k) Kullanılan malzemelerin temiz ve hijyenik olmasına dikkat etmek,

     vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder