4 Şubat 2011 Cuma

Aşçıbaşı Mesleği

Aşçıbaşı Meslek Tanımı :
Büyük otel, lokanta veya diğer müesseselerde, gemilerde veya trenlerde yapılacak yemekleri tasarlayan, aşçıların veya diğer mutfak yardımcılarının işine nezaret eden ve işçiler arasında gerekli koordinasyonu sağlayan kişidir

Aşçıbaşı, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Misafirlerin muhtemel sayısını, piyasa şartlarını, genellikle beğenilen çeşitli yemekleri ve kullanılan listenin yeniliklerini göz önünde tutarak günlük yemek listelerini hazırlamak ve bunları etiketlendirmek,
b) Gıda maddelerinin hazırlanılmasına ve pişirilmesine,porsiyon miktarlarına ve garnitür tipine nezaret etmek ve aşçılara gerekli talimatı vermek,
c) Özel yemekler hazırlamak ve yemek reçeteleri tanzim etmek,
d) Pişen gıda maddelerinin tadına bakmak ve koklamak suretiyle kontrol etmek,
e) Gerekli gıda maddelerini ve mutfak teçhizatını sipariş etmek veya satın almak ve bunları miktar ve kalite bakımından kontrol etmek,
f) Aşçılara ve diğer mutfak işçilerine nezaret etmek ve iş vermek veya işten çıkarmak,       vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder