4 Şubat 2011 Cuma

Aşçı Yardımcısı Mesleği

Aşçı Yardımcısı Meslek Tanımı :
Yemeklik malzemelerin hazırlanması, yemek çeşitlerinin yapılması, mutfağın düzen ve temizliğinin sağlanması işlerinde aşçıya yardımcı olan nitelikli kişidir.

Aşçı Yardımcısı, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:

a)        Temizlik ve sağlık kurallarına uygun olarak çalışma ortamını hazırlamak,
b)        Günün mönüsüne göre yapılacak yemeklik malzemeleri mutfağa getirmek/getirilmesini sağlamak,
c)        Yemeklik malzemelerin temizlenmesi, soyulması, ayıklanması, doğranması vb. işlemleri yapmak,
d)         Garnitür olarak kullanılacak yiyecekleri hazırlamak,
e)          Et ve sebze çeşitlerine göre çeşitli soslar hazırlamak,
f)          Etli, sebzeli, sıcak ve soğuk yemek çeşitlerinin pişirilmesinde aşçıya yardımcı olmak,
g)          Kahvaltılık malzemeleri servise hazırlamak,
h)         Gelen erzak malzemelerini depoya taşımak/taşıttırmak,
i)          Kullanılan araç ve gereçler ile malzeme ve donanımların ve mutfağın genel temizliğini yapmak/yaptırmak,
j)         Mesleği alanındaki gelişmeleri takip etmek ve uygulamak,
k)          İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili kurallara uymak,
vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder