16 Kasım 2010 Salı

Yeni nesil meslekler | Geleceğin Meslekleri

Çalışma meslek analizi uzmanları, dünyada hızla yaygınlaşan ve büyüyen meslekleri belirledi. İşte, geleceğin en popüler 10 mesleği;
Günümüzde en çok gelişen ve gelecekte de genç nesillere iyi bir gelir kapısı hazırlayan meslek dalları, çalışma hayatı uzmanlarınn yaptığı bir araştırma ile belirlendi. 57 sektörde, 117 iş dalında görevli 30 bin kişi ile görüşen uzmanların araştırmasına göre, geleceğin en iyi işi, mağazalarda alışveriş ortamını cazip hale getiren deneyim tasarımcılığı. İşte geleceğin en popüler 10 mesleği:

DENEYİM TASARIMCILARI mesleği
Perakende sektöründe çalışan bu yetenekli kişiler, özellikle mağazalara gelen müşterilerin etkilenmesi üzerine odaklanıyor. Bunun içine çekici duvar boyalarının kullanılması, pencerelerin doğru yerlere açılması giriyor. Bu meslekte mağazada albenisi güçlü bir atmosfer oluşturularak, satılmak istenen ürünün müşteri gözünde dikkat çekici olması sağlanmaya çalışılıyor.


TIP ARAŞTIRMACILARI mesleği 
 İnsanı ilgilendiren 12 temel konunun başında 'sağlık' geliyor. Bu sebeple tıp, senelerden beri en popüler meslekler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Sınırlı insan ömründe, Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklarla savaşmak için gerekli araştırmaları yapanlar ise, tıbbın en popüler isimleri. Ancak gelişen teknolojiye paralel olarak, baş döndürücü bir hızla değişen tedavi metodlarını da çok iyi takip edenler, şüphesiz bu meslekten hem en büyük manevî tatmini hem de maddî geliri elde ediyor. Bir ülkeye gelişmiş bir tıbbî cihazı veya yeni tedavi metodunu ilk önce getiren, en büyük kazancı sağlıyor.


WEB TASARIMCISI mesleği
 İnternet üzerinde kendine ait bir web sitesi olmayan şirketler, artık müşteriler tarafından bile yeterince ciddiye alınmıyor. Bu yüzden her şirketin, her organizasyonun kendine ait bir internet sitesi olması gerekiyor. Bu da web tasarımcılarına gittikçe daha büyük bir önem kazandırıyor. İyi yetişmiş ve bilişim teknolojilerindeki gelişmeleri yakından takip eden web tasarımcısı, günümüzde olduğu gibi gelecekte de iyi bir hayat standardını garantiliyor.
 
İNTERNET GÜVENLİĞİ mesleği
Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli problemlerden biri, internet üzerinden yapılan hırsızlıklar. 'Hacker'ların internet ortamında müşterilerin banka hesaplarına kanunsuz bir şekilde girerek para transfer edebilmeleri, internette güvenliğin önemini anlatmaya yetiyor. İnternet üzerinde kişisel bilgilerin çok rahat kullanılması yüzünden, güvenlik programları, günümüzde ve gelecekte bu işle uğraşanlara inanılmaz paralar kazandıracak.


ŞEHİR PLANLAMACISI mesleği
 Nüfusun artması, şehir hayatını da giderek çekilmez hale getiriyor. Bu sebeple, her türlü etkinliğin ve yerleşim bölgelerinin detaylı planlanmasını sağlamak giderek zorlaşıyor. Dünya çapında ve ülkemizde birçok şehir, karşılaşılan sıkıntılar itibariyle yeniden planlanmaya ihtiyaç duyuyor. Bu mesleği iyi yapanlar, siyasî açıdan da parlak bir geleceğe sahip. Çünkü şehir planlamacılığını iyi bilenler, yerel yönetimlere talip olan rakiplerinin karşısına avantajlı olarak çıkıyor.


MEDYA PROMOSYONCUSU mesleği 
Yapılan araştırmalar, insanların en çok gazete, dergi, TV ve radyodan duydukları şeylere itibar ettiğini ortaya koyuyor. Yani kitle iletişim araçları, ürünlerini pazarlamak için çabalayan firmalar için vazgeçilmez bir araç. Firmalar, uyguladıkları kampanyaları bu araçlar vasıtasıyla kamuoyuna duyururken, bir yandan da ürünlerin satışını artırmak için promosyonlu kampanyalar düzenliyor. Bu yüzden medya promosyonculuğu, günümüzün en cazip meslekleri arasında yer alıyor. Medya promosyoncuları sayesinde bir ürün, piyasaya çıkmadan bile genel tüketici tarafından tanınmış oluyor.


YETENEK AVCILARI mesleği 
Eğlence dünyasının ihtiyacı olan yeni yüzleri ortaya çıkarmak, yetenek avcılarının işi. Bu iş basit görünmesine rağmen, birçok neslin eğlence kültürünün ve tüketim eğiliminin şekillenmesini de sağlıyor. Ülkemizde son zamanlarda televizyonlarda görülen ses ve yetenek yarışmalarını hazırlayanlar, bu sınıf meslek erbabından sayılıyor. Bu yapımcılar, hem iyi bir yeteneği ortaya çıkarıyor, hem de yarışmacılara oy vermek için gönderilen SMS'ler üzerinden yüklü paralar kazanıyor.


SATIN ALMA AJANLARI mesleği
Satın alma ajanları adeta dedektif gibi çalışıyor. Bu mesleğin ustaları, bilhassa büyük mağazaların nelere ihtiyacı olduğunu, raflarda hangi ürünlere yer verilmesi gerektiğini, hangi ürünlerin yeterince müşteri bulamayacağını belirliyor. Büyük alışveriş merkezlerine bu türden hizmet veren satın alma ajanları, yaptıkları 3-4 iş karşılığında bir yıl geçinecek kadar gelir elde ediyor.


SANAT YÖNETMENLERİ mesleği 
Renkli ışıklar altında TV-magazin programlarından sinemaya, tiyatrodan siyasi partilerin kongrelerine kadar bir çok faaliyet alanı olan sanat yönetmenliği, bütün zamanların en gözde mesleklerinden biri sayılıyor. Işık, boya ve kamera konusunda uzman olan sanat yönetmenleri, insanların ilgisini yapılan faaliyete odaklamak için bütün maharetlerini ortayaya koyuyor. Sanat yönetmeni olmak, hem sanatçı bir kişilik, hem de popüler kültüre eğilim gerektiriyor.

 
HABER ANALİSTLERİ mesleği İnternet haberciliği, haber peşinde koşturarak geçimini sağlayan gazeteciler için yeni bir çalışma alanı olmaya devam ediyor. Sayıları her geçen gün artan internet haber siteleri, haberi yalın olarak vermenin ötesine geçerek 'analize' de yöneliyor. Haber analistleri gündemdeki konuları, yaptıkları alıntı ve değerlendirmelerle internet üzerinde yeni tartışma alanlarına taşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder