16 Kasım 2010 Salı

Meslek seçimi | LYS sonrası meslek seçimi ?

meslek
tercih
analizi



-Meslek seçiminde temel ilke: 

kesinlikle İlgi ve yetenektir.İnsanın sevdiği bir işi yapması ve geçimini sevdiği işten sağlaması belki de hayattaki en büyük mutluluklardan biri.Bu nedenle,meslek seçiminde öncelikle o mesleğe karşı duyulan ilgi ve sevgi çok önemli.Türkiye’de mesleki ilgi ÖSYS’ye girilirken belirleniyor. Ne var ki 18 yaşındaki bir gencin hayat felsefesini belirleyip ona göre meslek seçmesi o kadar da kolay değil. Oysa hedef ne kadar erken belirlenir ve o yolda mesafe alınırsa,başarı o kadar artacaktır.Bu yüzden üniversite adayları mesleklerini tercih ederken öncelikle ilgi duydukları alanlara yönelmeli.Bunu yaparken de kendi yeteneklerini ve ilgilerini göz önünde bulundurmalıdırlar.
Matematik ve Fen derslerini sevip başaran,analitik düşünce yeteneğine sahip olan öğrenciler mühendisliğe daha yatkındır.Bu yatkınlığın dışında,bilim ve teknoloji alanlarındaki gelişmeleri takip eden ve bu gelişmelerden etkilenen öğrenciler mühendislik bölümlerini tercih etmelidir.Tasarım seven ve yaratıcılığa eğilimi olan öğrenciler için ise mimarlık temel tercih olmalıdır.
Fizik dersinde başarılı olan öğrenciler,günümüzün en geçerli mühendislik alanlarından biri olan “Bilgisayar Mühendisliği”,”Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği” bölümlerinden birini tercih edebilir.Fizik konularına fazla ilgi duyanlar için “Elektronik” en uygun meslektir.
Teknik eğitim yanında yönetim,organizasyon gibi konularda da yetişmek isteyenler için “Endüstri Mühendisliği” bölümü ideal bir seçimdir.Diğer mühendislik bölümlerinden mezun olup yöneticilik yapmak isteyen öğrenciler de “işletme” alanında yüksek lisans programlarına girerek bu açıklarını her zaman kapatabilirler.

-Nerelerde iş bulunur?

Mühendislik bölümlerini bitiren öğrenciler bilgisayar firmalarında,büyük şirketlerde,bankalarda ve daha pek çok yerde iş bulabilirler

-Çağımızda Ön Plana Çıkan ve Gelecekteki Gözde Meslekler

Bir zamanlar öğretmenlik, bankacılık, doktorluk gibi meslekler tüm dünyada el üzerinde tutuluyordu. Elbette, bu meslekler hala önemli. Ancak günümüzde, teknoloji kullanımının önemli hala gelmesi, ekonomide ve diğer her alanda meydana gelen değişiklikler ve yatırımlar; yeni meslek gruplarını hızla ön plana çıkardı. Özellikle ABD’de son yıllarda yapılan yatırımlar mühendisliğin birçok farklı dalını gündeme getirdi. Bilgisayar, Yazılım ve Elektronik Haberleşme Mühendisliği son yılların en gözde meslekleri arasındadır. Ancak Türkiye’de hala bu alanlarda yetişmiş insan kaynağı açığı var. Özellikle uydu, cep telefonu gibi haberleşme sistemlerindeki son yıllardaki gelişmeler, elektronik medya araçlarının çeşitlenmesi, gelecekte bilgiye erişme açısından elektronik ve haberleşme mühendisliğine olan ilgiyi önemli ölçüde arttırıyor.
Bilgisayarların günlük hayatımızın her alanına girdiği bu dönemde, bilgisayar ve yazılım teknolojileri geliştikçe hem ülkemizde hem de dünyada bilgisayar ve yazılım mühendislerine olan ihtiyacın hızla artacağı çok açık.Diğer mühendislik dallarıyla karşılaştırıldığında çok yeni olan yazılım mühendisliği alanında sürekli yeni yöntemler geliştirilmekte,Türkiye’deki yazılım mühendislerine olan ihtiyaç artmaktadır.Bu alanlarda kendini yetiştiren,geliştiren,çaba gösteren genç ve dinamik bir nesil kısa zaman içinde ulusal ve uluslar arası arenada önemli bir insan kaynağını oluşturacaktır.


YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ

“İnşaat Mühendisliği”,”Kimya Mühendisliği” bölümleri de her zaman geçerli olan mühendislik alanları. Matematikle ve fizikle daha az uğraşmak isteyen, fakat geçerli bir mühendislik eğitimi almak isteyenler  ”Yazılım Mühendisliği”ni tercih etmeli. Bu bölüm bilgisayar, multimedya ve iletişim yazılımlarını yapabilecek elemanlar yetiştiriyor ve yazılıma yoğunlaşıyor. İşte bazı mühendislik alanları:
Bilgisayar yazılımının tasarımından, kullanıma sunulmasına kadar bütün gelişme evrelerini bilmek gerekiyor. Küresel dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeni ile günümüzde hemen hemen her sektörde yaşanan iş bulma sıkıntısının, öncelikle yazılım sektöründe ortadan kalkacağı kesin. Çünkü; elektronik aygıtları kullanana insan sayısındaki artış, işlenecek bilgiyi de sürekli olarak arttırıyor. İnternet’in hayatımızın her alanında yaygınlaşması, daha güvenli cep telefonları, bilgisayar,el bilgisayarı vb. yazılımların geliştirilmesini zorunlu kılıyor.Bölüm mezunları,piyasa koşullarına göre başlangıçta hiç de fena olmayan bir maaşla çalışmaya başlıyorlar.Yazılım mühendislerinin bir diğer ayırt edici özelliği de, ekip çalışması yapabilecek şekilde eğitim almalarıdır.

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

Bu alanı tercih edecekler analitik düşünceye ve sorumluluk bilicine sahip olmalı.Disiplinler arası bir bölüm olduğundan, mezunlar imalat işletimlerinden zincir marketlere, turizmden sağlık sektörüne kadar,planlama ve optimizasyon gerektiren her işletmede görev alabilirler.Aynı zamanda bilişim teknolojileri,iş idaresi veya imalat konularında uzmanlaşarak yazılımcı,imalat mühendisi veya işletmeci/yönetici de olabilirler.Bu bölümde yönetim bilimi,finans mühendisliği,tedorik zinciri yönetimi,süreç mühendisliği,yöneylem araştırması,sistem mühendisliği ve kalite mühendisliği günümüzün ve geleceğin meslekleridir.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’ ne girecek olan öğrencilerin araştırmacı olmaları ve iyi seviyede matematik bilmeleri gerekmektedir. Bu bölüm mezunlarının iş olanakları (elektronik fabrikaları, radyo-TV-telefon iletişim kurumları, elektronik ticaret vb.) yanında zorluk ve sorumlulukları da vardır. Elektronik ve haberleşme, en hızlı değişen ve gelişen bir mühendislik alanıdır. Bu yüzden sadece üniversitede öğrenilen bilgilerle iş hayatını devam ettirmek mümkün değildir. Elektronik ve haberleşme mühendisliğini yeni gelişmeleri takip etmeleri, hangi alanda çalışıyorsa o alanla ilgili bilgileri derinlemesine öğrenmeleri zorunludur.Elektronik ve haberleşme mühendisliği içindeki pek çok alt alan (nano-teknolojiler,mikro-mekanik sistemler, MEMS, biyo-elektronik,yeni nesil iletişim sistemleri vb.) geleceğin bilim ve meslek alanlarıdır.

TIP GEÇMİŞİN VE GELECEĞİN GÖZDESİ

Liselerin sayısal alanlarından mezun olanların büyük kısmının en çok istediği bölüm tıp fakültesidir. Bu fakültelere en çok fen liseleri mezunları yerleşiyor. Sağlık alanını seçecek gençler tıp,diş hekimliği,eczacılık ile sağlık bilimlerinde hemşire-ebe eğitimi,sağlık yöneticisi,diyetisyen,fizyoterapi gibi alanları tercih edebilir.Nu alanda gelecek için moleküler biyoloji, nanoteknoloji, biyolojik materyal üretimi,sağlık işletmeciliği,hastane tıp eğitim mezunlarının mimarisi ve ameliyathane,servis,yoğun bakım ünitesi tasarımı branşları ilgi çekici olabilir.
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ
Günümüzde bu alanlardaki çalışmalar hem bilimsel hem de popüler yaşamın ilgi odağı durumunda.

TASARIMCILIK
Geleceğin dünyasına tasarım dünyası deniyor, geleceğin mesleği ise tasarımcılık olarak gösteriliyor. Tasarım yalnızca mekanların, nesne ve aletlerin tasarlanması değil; yaşantımızın zevk ve alışkanlıklarımızın, kısaca dünyamızın, geleceğimizin tasarlanması olarak nitelendiriliyor. Bu bakış açısı ile güncel sanatlar bünyesinde üniversitelerde de resim, oyunculuk, sinema-televizyon bölümlerinin yanında tekstil ve moda tasarımı, grafik tasarımı, iletişim ve tasarım gibi dallar kuruldu.
Kurumların görsel kimliğini belirleme başlı başına uzmanlık isteyen bir alan oldu. İletişim ve Tasarım Bölümü de, işte bu kurumların görsel kimliğini tasarlayan, uzmanları yetiştiren bölüm olarak hizmet veriyor. Bir kuruma görsel kimliğini kazandıran, kullanılan harf karakterlerinden tabelasına, kurum renginden logosuna, afişinden flamasına, zarfından ilan panosuna, hatta tanıtım müziğinden kullanılacak metinlere kadar her şeyi planlıyor. Birçok tanınmış banka, mağaza, fabrika, okul, petrol şirketi, otomobil firması bunlara en iyi örneklerdir. Görsel kimliği belirleyen öğelerin hepsinin grafiksel tasarımını yapan uzmanlar grafikçilerdir. Afişlerini, ambalajlarını, kitap ve gazete sayfalarını düzenleyen, çizgi film yapan, davetiye, tanıtım panoları ve birçok şeyi grafikerler düzenler. Bu bölüm mezunları iletişim tasarımcıları ile birlikte çalışır.

REKLAMCILIK
Yeni sanat sinema, yeni teknolojinin yarattığı televizyon, sinema ve televizyon bölümünde yetişen gençler yönetimden kurguya, senaryodan çekilme, planlamadan yönetime, tarihten teknik analize kadar bütün estetik ve teknik bilgi ve beceriyi kazandırıyor. Sinema sanatı ve filmlerin televizyonda kullanılması ile çalışmaları çok geniş bir alana yayıldı. Sinema filmi ve belgesellerinin yanında reklam filmleri, televizyon dizileri ve eğitim filmleri gibi üretimlerde bulunuyorlar. Ayrıca televizyon da yönetmenlik, programcılık, çekim, ses, ışık, kamera ve kurgu gibi bütün teknik ve estetik işlemler bu bölümün mezunları tarafından yapılıyor. Gelecekte sinema ve televizyonculuğun aranan bir meslek olacağı nitelendiriliyor. Son yılların gözde mesleklerinden biri olan oyunculukta Güzel Sanatlar Fakültelerinden yetişiyor. Oyunculuk Bölümü mezunları sayesinde bölüme olan ilgi giderek artıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder