20 Kasım 2010 Cumartesi

Megep - Meslek tanıtım - video tanıtımı

(alıntıdır)
(daha ayrıntılı bilgi için yukarıdaki linki tıklayınız)




SEVİYELER

    Avrupa Birliği standartlarına göre, meslek yetki ve sorumlulukları sekiz seviyeden oluşmaktadır. Bu sistemde ilk üç seviye; temel, ilk ve orta düzeydedir. Meslekî Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, bu sistemin dördüncü seviyesi olan meslekî eğitime yönelik bir projedir. Meslek liselerimizde gerçekleştirilecek çalışmalarla eğitim yaşamının dördüncü aşamasındaki öğrencilere dünya standartlarında eğitim verilerek, meslekî bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu sayede meslekî eğitimini tamamlamış bir öğrencinin donanımlı ve meslekî yeterliliklere sahip olarak iş yaşamına başlaması hedeflenmektedir. Bu projenin hedeflerinden biri de meslek lisesini bitiren bir öğrencinin başarılı ve istekli olması durumunda, dördüncü aşamadan sekizinci aşamaya kadar eğitimini sürdürebilmesidir.
         “İş” ve “İnsan” birbirini tamamlayan iki unsurdur.
     İnsanın yetkin ve mutlu olabilmesi, toplumun ekonomik ve sosyal hayatına katkıda bulunabilmesi için yetenekleri ve bilgisi doğrultusunda bir meslek sahibi olması gerekir. Bunun yolu da uygun bir meslekî eğitimden geçmektedir.
     Meslekî eğitim almış bireyler, hem mevcut sanayi ve ticaret piyasalarının gereksinimlerini karşılayabilmeli hem de bu dinamik kuvvetlerin gelecekte alacağı şekillere uyum sağlayabilmelidir. Bu amaç doğrultusunda meslekî eğitime gereken önem verilmeli ve meslekî eğitim sistemi güçlendirilmelidir.
     Meslekî Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP), Avrupa Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında imzalanan anlaşmaya dayalı beş yıllık bir projedir. Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen proje 58,2 milyon Avro’luk bütçeye sahiptir.
     MEGEP; eğitim ve öğretim, iş piyasası, kalite güvence sistemi, yerelleşme, bölgesel çalışmalar ve iletişim alanlarında teknik danışmanlık ekipleri, Millî Eğitim Bakanlığı eş uzmanları ve sosyal ortakların aktif katılımlarıyla yürütülmektedir.  Proje 30 pilot ilde seçilen 105 pilot meslekî ve teknik eğitim lisesinde ve 40 genel ortaöğretim kurumunda uygulanmaktadır.
 
     MEGEP; meslekî eğitim ve öğretim sisteminin, sosyo-ekonomik gereksinimler ve yaşam boyu öğrenme ilkeleri doğrultusunda güçlendirilmesini sağlamayı; bireylerin istihdam edilebilirliklerini, uyumlarını, girişimciliklerini fırsat eşitliği ortamında ele alacak güçlü ve kaliteli bir meslekî eğitim sistemini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda MEGEP, Millî Eğitim Bakanlığı aracılığı ile Türkiye'ye destek olmaktadır.



Bu proje kapsamında; meslekî eğitim alan bir öğrenci, alanıyla ilgili meslek yüksek okulu ve fakültelerde eğitimine devam edebilir. Üniversite eğitiminin ardından yüksek lisans ve doktora yapabilir. Başka bir deyişle meslek lisesini bitiren bir öğrenci, profesyonel olarak bu mesleği yapabilecek düzeyde meslekî yeterlik kazanır. Bunun yanı sıra doktora düzeyine kadar eğitimini sürdürebilir.
MESLEK SEVİYELERİ YETKİ VE SORUMLULUKLARI
SEVİYELER
BECERİ DÜZEYİ
ÖĞRETİM DÜZEYİ
SEVİYE  1
SINIRLI BECERİ
TEMEL
SEVİYE  2
BECERİLİ
SERTİFİKA PROGRAMI
SEVİYE  3
KAPSAMLI BECERİLİ
SERTİFİKA PROGRAMI
SEVİYE  4
DENETÇİ / NEZARETÇİ
SERTİFİKA PROGRAMI
SEVİYE  5
TEKNİSYEN
UZMANLIK
SEVİYE  6
MÜHENDİS- TEKNOLOG-BİLİM ADAMI
YÜKSEK (ÜNİVERSİTE)
SEVİYE  7
DİĞER İDARİ KADROLOR
LİSANS ÜSTÜ
SEVİYE  8
YÖNETİCİ
LİSANS ÜSTÜ


(alıntıdır)
(daha ayrıntılı bilgi için yukarıdaki linki tıklayınız)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder