27 Ocak 2011 Perşembe

Arıcı Mesleği

Arıcı  Meslek Tanımı :


Arıcı, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, arılı kovan hazırlama, ana arı, oğul arı ve arı ürünleri üretme, arı kolonisinin bakım, beslenme, arı ürünleri hasadı, arıcılık araç, gereç ve ekipmanlarının bakım ve onarım işlemlerini yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Arıcı, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları  etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak:

a) Arıcılık ekipmanının bakım ve onarımını yapmak,
b) Arılı kovan hazırlamak,
c) Kovana tütsü vermek,
d) Ana arıyı kontrol etmek,
e) Kolonileri birleştirmek,
f) Hastalık ve zararlı kontrolü ve mücadelesi yapmak,
g) Arılı kovana şurup/şerbet vermek,
h) Arıya bal, kek, rafinr edilmiş toz şeker, polen ve vitamin vermek,
i) Islah edilmiş anaç arı temin etmek,
j) Erkek arı yetiştirme kovanı hazırlamak,
k) Aşılama çıtası hazırlamak,
l) Çiftleştirmeyi sağlamak,
m) Ana arı nakliye kafesi hazırlamak,
n) Arı kolonisi/oğul  üretmek,
o) Kovandan balı çıkarmak,
p) Süzme bal elde etmek, dolum işlemini yapmak,
q) Polen toplamak,
r) Balmumu almak,
s) Propolis almak,
t) Arı sütü almak,
u) Arı zehiri toplamak,
v) Arı ürünlerini depolamak,
w) Arı kolonisini nakletmek,
                vb.  görev ve işlemleri yerine getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder